Cultura lliure

Quan parlem de cultura lliure, incloem tant les eines com els continguts. A l'associació LaLoka, usem programari lliure i llicenciem les nostres creacions amb llicències lliures, ja siguin programes, texts, imatges, àudios o vídeos.

Definició de cultura lliure

Segons la Viquipèdia, la cultura lliure és tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure.

Definició de Cultura lliure a la Viquipèdia

Les llibertats del programari lliure

Són aquestes quatre:

  1. Usar el programa com es vulgui
  2. Estudiar el codi del programa per aprendre com funciona i poder-lo adaptar a les teves necessitats
  3. Compartir el programa amb qui vulguis
  4. Millorar el programa i compartir les millores públicament perquè tothom se'n pugui beneficiar

Definició de Programari lliure al projecte GNU

Llicències de contingut

Per garantir les llibertats del programari i els continguts que creem, posem llicències a les nostres obres.

Per al programari

Per als nostres programes usem Copyleft, és a dir, que garantim que el programa que creem sigui lliure per sempre més. Paradoxalment, una llicència Copyleft, obliga a les persones que modifiquen un programa a llicenciar el programa amb la mateixa llicència. I així, ens assegurem que tant el programa original com les seves modificacions són sempre lliures.

Definició de Copyleft al projecte GNU

Per al contingut

Per als nostres continguts, si no s'especifica altrament, usem la llicencia Creative Commons Atribució i Compartir igual (CC BY-SA). Aquesta llicència permet usar i reusar el contingut sempre i quan es facin dues coses: citar a qui ha creat el contingut i posa la mateixa llicència a l'obra que se'n derivi.

Llicències Creative Commons